Cea mai mare colectie de panorame 360 grade din România: Moldova Coada lacului Bicaz la Poiana Largului
RomanaDeutschEnglishFrancaisEspanol
Afișează toate >  Moldova > Coada lacului Bicaz la Poiana Largului

Moldova   -   Coada lacului Bicaz la Poiana Largului        02.11.2009          Arată pe hartă                             
Cetatea Neamtului
Ipotesti

Cockpitul unui MIG21 Lancer

Interiorul unui elicopter al armatei

Masina descarcerata intre Bacau si Piatra Neamt

Flori de PVC

Coada lacului Bicaz la Poiana Largului

Cimitirul Eroilor Sovietici din Codrii Pașcanilor

Vagon răsturnat la Budăi

Hanu Ancuţei

Mănăstirea Agapia

Mănăstirea Văratec

Curtea Domnească Piatra Neamț

Casa memorială Ion Creangă Humulești - exterior

Casa memorială Ion Creangă Humulești - interior

Barajul Bicaz

Cheile Bicazului

Parc Tematic Ion Creanga

După anul 1960, cursul mijlociu şi inferior al râului Bistriţa a fost amenajat hidroenergetic prin construirea unui număr de 9 lacuri de acumulare şi a 13 hidrocentrale. Cel mai mare lac de acumulare este Izvorul Muntelui, cu un volum de 1,12 miliarde mc.
Până la realizarea sistemului hidroenergetic ( ale cărui obiective se întind de la lacul Izvorul Muntelui - Barajul Bicaz până la Bacău ), râul Bistriţa juca rolul de veritabilă artera de comunicaţie de care depindea viaţa economica a oraşului. Pe Bistriţa veneau plutele care asigurau materia primă necesară fabricilor de cherestea şi de hârtie şi tot ea constituia o cale sigură de legătură cu Bacăul şi porturile dunărene. In zona oraşului, râul avea o lăţime medie de 50 m şi un debit de 50mc/s, care însă avea variaţii impresionante ce oscilau între 3 şi 1080 mc/s, astfel că uneori marile viituri aveau caracter devastator pentru zona riverană.
După construirea lacului de acumulare de la Bicaz şi punerea în funcţiune a întregului sistem hidroenergetic, rolul economic şi aspectul Bistriţei s-au schimbat. Plutele au dispărut, au apărut hidrocentralele ca sursă nepoluantă de energie, debitul apei nu mai cunoaşte variaţiile din trecut , au apărut frumoase lacuri de acumulare şi baraje care modifica în întregime aspectul albiei Bistriţei. Astfel s-a accentuat pitorescul regiunii şi a crescut potenţialul său turistic.mărime: 1.88 MB